* HIDDEN_ACCESSIBILITY_TITLE *

Intel Core

MAM of MDM: kies uw beveiligingsopties

Een recent artikel van Gartner meldt dat de groeiende behoefte aan controle op applicaties die medewerkers en ingehuurd personeel gebruiken op onbeheerde apparaten, tot meer vraag leidt naar specifieke software en diensten voor het beheer van mobiele apps (MAM, mobile app management). Tegelijkertijd zal ook de markt voor het beheer van mobiele apparaten (MDM, mobile device management) naar verwachting flink groeien: van $ 1,69 miljard in het afgelopen jaar naar $ 5,32 miljard in 2021 (cijfers van ResearchandMarkets).

De beleidsregels en technologieën voor het beheer van de mobiele omgeving kunnen verschillen, maar meestal gaat het hierbij om de mate van controle die organisaties willen uitoefenen. Kiest u voor de verkeerde strategie, dan kost dat veel geld en demotivatie van medewerkers. Aanvankelijk waren de BYOD-strategieën van veel bedrijven vooral gericht op het inruilen van apparatuur. IT-afdelingen hielpen medewerkers die mobiel willen werken aan bedrijfshardware en MDM-software. Tegenwoordig maken de meeste bedrijven gebruik van MDM, zodat IT-afdelingen apparaten op afstand kunnen volgen, vergrendelen, versleutelen en wissen. MAM biedt echter het voordeel dat alleen de zakelijke applicaties en de bijbehorende gegevens worden gewist in plaats van het hele apparaat. Zo hoeven IT-afdelingen dus alleen de bedrijfsapps en -gegevens op de smartphones en tablets van medewerkers te beheren, en kunnen ze deze desgewenst versleutelen en wissen.

MDM of MAM?
Bij de keuze tussen deze twee benaderingen moet u rekening houden met diverse factoren, zoals kosten, aantal kantoormedewerkers, compliance-normen en databeveiliging. MAM kan per gebruiker goedkoper zijn dan MDM-licenties. Er zijn meer zaken waar u op moet letten. Voor organisaties die vooral kantoormedewerkers hebben, is MDM waarschijnlijk voldoende. Maar bedrijven die veel zakendoen met ingehuurd personeel of leveranciers hebben meestal geen toegang tot de apparatuur van deze personen. Als u dan wilt voorkomen dat mensen buiten het bedrijf toegang krijgen tot belangrijke mobiele apps, kan dit meer problemen veroorzaken dan oplossen. In een dergelijke situatie is het handiger om de software te beheren in plaats van de hardware.

Of allebei!
De twee benaderingen kunnen natuurlijk ook naast elkaar worden gebruikt. In zorginstellingen kunnen bijvoorbeeld de persoonlijke mobieltjes van medewerkers worden beheerd met MAM, en de zakelijke apparaten in klinische ruimten volgens het MDM-beleid. Voor bedrijven met speciale behoeften is het vaak zinvol om voor één aanpak te kiezen. Echter, de meeste veelal grootzakelijke organisaties hebben baat bij een mengvorm die robuust beheer combineert met continuïteit en veiligheid.

2017 was het jaar van een recordaantal datalekken, dus meer dan in het vorige recordjaar 2016 waarin maar liefst 1093 datalekken werden gerapporteerd. Aangezien de tools van hackers en phishers steeds geavanceerder worden, is de kans groot dat 2018 de voorgaande jaren zal overtreffen. Organisaties die hun mobiele strategie niet op orde hebben, lopen een reëel risico. Het is dus essentieel een goede combinatie van MDM en MAM te implementeren voor de bescherming van uw bedrijfsgegevens én uw klanten.

Meer informatie? Download onze whitepaper: Beveiligingsoplossingen als mobiel werken de standaard is

Twitter LinkedIn Email Print

Lees meer over laptops, 2-in-1's en andere Toshiba-oplossingen met Intel® Core™ processors

Terug naar de Toshibytes homepage ►

Intel, het logo van Intel, Intel Inside, Intel Core en Core Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen

Change is here

Dynabook Inc. (De vroegere naam van het bedrijf is Toshiba Client Solutions Co., Ltd.) en zijn dochterondernemingen zijn op 1 oktober 2018 gedeconsolideerd uit Toshiba

Meer informatie