* HIDDEN_ACCESSIBILITY_TITLE *

Intel Core

Wat is kwantumcryptografie en hoe daarvan te profiteren?

Kwantumcomputers vragen om nog betere beveiligingsmethodes om toenemende beveiligingsrisico’s te lijf te gaan. Het antwoord hierop is kwantumcryptografie. Global Industry Analysts voorspelt dat de wereldwijde markt van kwantumcryptografie 2 miljard dollar bedraagt in 2024. De belangrijkste drijfveer voor deze groei is de stijgende vraag naar de meest veilige oplossing voor online dataoverdracht.

Wat is kwantumcryptografie?

Kwantumcryptografie maakt gebruik van de principes van kwantumfysica om een bericht onbegrijpelijk te maken voor iedereen behalve de bedoelde ontvanger. Deze methode staat bekend onder de naam Quantum Key Distribution (QKD) en maakt net als andere soorten versleuteling gebruik van een sleutel om de inhoud van een bericht te ontcijferen.

Het verschil tussen QKD en standaardversleuteling is dat de sleutels worden overgedragen als fotonen, lichtdeeltjes. Als een van deze fotonen wordt onderschept, geldt de natuurkundige wet van observatie: de observatie verandert het geobserveerde object. Deeltjes kunnen gelijktijdig op meer dan één plek zijn en meer dan één bestaanswijze hebben. Ze kiezen pas hoe ze zich gedragen als ze in contact komen met iets anders of als ze worden gemeten. De onderschepte sleutel verandert zichzelf dus onmiddellijk, wordt onleesbaar en daardoor onbruikbaar. Deze verandering laat ook aan de eigenlijke ontvanger zien dat de inhoud van het bericht is ingezien of aangetast.

Wat is de invloed?

Het risico voor de integriteit van versleutelde data is momenteel een reëel probleem. Technieken zoals verzamelen en ontsleutelen, waarbij hackers data verzamelen en opslaan totdat ze de mogelijkheden hebben om de informatie met kwantumcomputers te decoderen, zijn een ware uitdaging voor de IT-infrastructuur. Data die nu veilig zijn, zijn technisch gezien kwetsbaar voor de hackers van de toekomst. Door de hoge kosten kan het nog enkele jaren duren voordat kwantumcomputers op grote schaal worden gebruikt. Onvermijdelijk zal er een wedloop komen tussen hackers en cryptografen.

Omdat het nog de vraag is wie proactief maatregelen neemt en wie liever reactief optreedt, is het lastig te voorspellen welke sectoren de meeste hinder zullen ondervinden van de duistere kant van kwantumcomputers. Het is echter vrij waarschijnlijk dat branches waarin op grote schaal gevoelige data worden verwerkt, zoals in de financiële dienstverlening, gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening, belangrijke doelwitten zijn. Organisaties gaan merken dat ze ernstig in de problemen komen als ze hun personeel niet afdoende scholing geven over databeveiligingsprotocollen. Een overhaaste actie van een medewerker kan nog altijd de volledige beveiligingsketen aantasten, ook als deze zeer robuust is.

Kwantumversleuteling kan een nieuw tijdperk van onhackbare online communicatie inluiden, maar organisaties zullen nu al het uiterste moeten doen om alles uit deze opkomende technologie te halen. Lees meer in ons nieuwste eBook – De toekomst van mobiel werken aan de rand van het netwerk

Twitter LinkedIn Email Print

Intel, het logo van Intel, Intel Inside, Intel Core en Core Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Terug naar de Toshibytes homepage ►

Lees meer over laptops, 2-in-1's en andere Toshiba-oplossingen met Intel® Core™ processors

Change is here

Dynabook Inc. (De vroegere naam van het bedrijf is Toshiba Client Solutions Co., Ltd.) en zijn dochterondernemingen zijn op 1 oktober 2018 gedeconsolideerd uit Toshiba

Meer informatie